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Interpretation and Implemencatibn of the Convention

DEFINITION OF “PRE-CONVENTION SPECIMEN"

Note from the Secretariat

This issue was submitted by the Secretariat for consideration at the first
meeting of the Technical Committee (Brussels, June 1984) (see document
Doc. TEC. 1.21). Another document, Doc. TEC. 1.22 (Pre-Convention Acquisition

and Breeding of Appendix I Species), was also submitted to the Technical
Committee.

The document Doc. TEC, 1.22 was withdrawn subject to its contents being
"absorbed into document Doc. TEC. 1.21", The Technical Committee then agreed
that the Secretariat would redraft the draft resolution in document
Doc. TEC. 1.21 to incorporate the contents of document Doc. TEC. 1.22 and any
further comments sent in writing after the TEC meeting.

The Secretariat has received a document from the Netherlands which reconsiders
the 1issue on the basis of the document Doc. TEC. 1.21 and of the discussions

held in Brussels. This document effectively “absorb” the principles outlined
in document Doc. TEC. 1.22.

The Secretariat considers the document prepared by the Netherlands to be fully
satisfactory and, therefore, is presenting it as such.

Proposal from the Netherlands, Endorsed by the Secretariat

1. The wording of Article VII, paragraph 2, has, ever since the entry into
force of the Convention, given rise to a number of difficulties, both of a
technical and of a more fundamental nature.

2. Certain expressions and terms used require definition in order to prevent
misunderstandings and abuses in the implementation of the exemption
provided by that paragraph.

3. A more fundamental problem is caused by the fact that the Article does not
provide for importing countries' responsibilities in its implementation.
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4,

.7.

- The implementation of Article VII, paragraph 2, has been addressed in

several instances by the Conference of the Parties and the Technical
Committee, but inspite of the adoption of a Resolution on the subject at
the fourth meeting of the Conference of the Parties (Gaborone, April
1983), the problems were not definitely resolved.

Resolution Conf. 4.11 addresses only some of the 1issues involved but
unfortunately its scope was too limited and no careful consideration could
be given to its consequences for the practical implementation of the
exemption in general. It has appeared that the Resolution poses new
problems which are sometimes more serious than the ones it intended to
solve.

Some of these problems, however, are caused by the fact that most of the
Parties have - as a result of the problem referred to in point 3 - an
understanding of the exemption which does not correspond with the actual
text of Article VII, paragraph 2.

A comprehensive resolution on the subject is urgently required.

Such a resolution should adequately address the following issues:

a) How and when is a specimen acquired?

b) When does the Convention apply to a given specimen and how is that
influenced by the transfer of a species from one appendix to another
or by the deletion of a species from the appendices?

¢)  How can the negative effects of the problem referred to in point 3 be
redressed?

How and When is a Specimen Acquired?

71. Resolution Conf. 4.11 gives a clear definition of the word
“acquired”: a live or dead specimen is acquired by the initial
removal from its habitat, and parts and derivatives are acquired by
their introduction to personal possession.

72, For an exporting country this definition provides a clear basis for
the determination of the date of acquisition of a specimen which
enables it to decide whether or not the Article VII, paragraph 2
exemption applies to that specimen. It may issue a pre-Convention
certificate if on the date of acquisition (a) it was not a Party to
the Convention, or (b) the species involved was not yet listed in one
of the appendices, or (c) the species involved was subject to a
reservation it had entered.

73. For an importing country, whose role in the implementation of the
exemption is discussed in point 10, the definition is useful as it
leads to more precise information on the date of acquisition.

74, For a re-exporting country the definition has the most far-reaching
implications, which were apparently not identified during the
discussions on Resolution Conf. 4.1l.

The way in which Article VII, paragraph 2, is worded allows the
Management Authority of a re-exporting country to interpret the words
“acquired before the provisions of the present Convention applied to
that specimen” as “"imported into my country before it became a Party
to the Convention”,
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Since the adoption of the definition of "acquired” in Resolution

Conf. 4.11 it is no longer relevant whether, at the time of importation, a
re-exporting country was a Party to CITES or not, if at the date of
acquisition the Convention applied to the specimen in the exporting
country.

This result is clearly in the spirit of the Convention.

When Does the Convention Apply to a Given Specimen?

81.

82.

83.

84.

Resolution Conf. 4.11 notes “"that for the purposes of Article VII,
paragraph 2, when a Management Authority determines when the
provisions of the Convention first applied to a particular specimen,
it may select either the date of entry into force of the earliest
inclusion of the relevant species in Appendix I, II or III, or the
date of entry into force of the Convention for the state which
designated that Management Authority as such”,

This note suggests that a Management Authority of the state of export
or re-export has a choice ("may select™) between two dates,

However, because of the problems related to a retroactive application
of the Convention, which is legally not possible, there is no such
choice.

The Management Authority of the country of export cannot but use the
date of entry into force of the Convention with respect to its trade
in a particular species, which is either the date of entry into force
for its country of the Convention and the species it covered at that
time, or the subsequent dates of entry into force of new inclusions
of species in the appendices or the date of withdrawal of a
previously entered specific reservation,

As we have seen in point 74., the Management Authority of a
re-exporting country which was not a Party to the Convention at the
time of importation does not have a choice either. It also depends on
the situation at the date of acquisition in the country of origin.

What Are the Effects of the Transfer of Species from one Appendix to

Another and of the Deletion of Species from the Appendices?

9l.

92.

93.

Resolution Conf, 4.11 recommends that "changes of status of a species
from one appendix to another ... shall not be considered in
determining when the provisions of . the Convention applied to a
particular specimen”.

That recommendation 1is perfectly clear insofar as it means that the
change in status does not affect the date of applicability of the
Convention to a particular specimen. ‘

1f, however, the recommendation was also meant to imply (and from the
introduction to the draft of Resolution Conf. 4.11 in document
Doc. 4.28 that seems to be the case) that a specimen acquired under
the regime of Appendix II must, after the transfer of the species

concerned to Appendix I, be treated as an Appendix I specimen, there
is a problem.
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94,

95'

In the case of such an uplisting we have a similar situation as in
the case of a new listing: the status of the specimen at the date of
acquisition governs the regime under which it 1is dealt with, i.e, a
specimen of a species acquired before that specles was first included
in one of the appendices is a pre-Convention specimen, and a specimen
of a species acquired before that species was uplisted from Appendix
IT to Appendix I remains an Appendix 11 specimen.

In both cases there is a risk of stockpiling during the 90 days
period between the adoption and the entry into force. Any resolution
on the subject should therefore call on Parties to take any necessary
measures to prevent that from happening.

In the case of downlisting or the deletion of a species from the
appendices the situation is completely different.

First of all the legal problem related to retroactive application
does not exist. Secondly, if a country issues export permits for
specimens of an Appendix 11 species, there is no valid conservation
argument whatsoever for not 1ssuing an export permit for the same
specimens just because they were acquired at a time when the species
was still listed in Appendix I. Of course that acquisition must have
been in compliance with the laws for the protection of fauna and
flora in the country of origin [cf. Article III 2(b].

If a species is deleted from the Convention appendices, the situation
is even more obvious: CITES no longer applies to any specimens of
such species, no matter whether the Convention once applied to it.

10. What Are the Effects of the Fact that Art.icle VII, Paragraph 2, Does not

Provide for Importing Countries' Responsibilities in its Implementation?

101.

102,

As it is worded, Article VII, paragraph 2, of the Convention provides
for exporting and re-exporting countries to export and re-export, in
full legality, a specimen "acquired before the Convention applied to
that specimen”.

The consequence thereof is that new Parties can export their
pre-Convention stocks to countries which have already for some time
implemented CITES and where as a result trade in Appendix I specimens
may have disappeared.

Reopening such markets and having to allow imports of specimens
without the conditions of Articles III to V of the Convention being
met, were unacceptable to many Parties.,

To implement CITES along these 1lines would indeed be to completely
undermine the spirit of the Convention and even to create a situation
which can be best described as paradoxical:

a) exporting countries would be encourage& to join CITES as late as
possible, and to establish stocks of specimens of Appendix I
species; ‘

b) Parties which may not import Appendix I specimens from a country
which is not a Party would be unable to refuse to allow the
import of the same specimens as soon as the Convention enters
into force in the country of origin concerned;
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11.

103.

104 L

105.

106.

c) Parties would have to allow dimports of specimens from a
re-exporting Party state, which imports they would not allow 1if
they would be directly from the country of origin,

In order to avoid the above negative effects of the described literal
application of Article VII, paragraph 2, many Parties have taken
measures for which the Article itself does not provide.

They only recognize pre-Convention certificates issued by exporting
or re-exporting Party states if the specimens concerned were acquired
before the date of entry into force of the Convention for the species
involved in their own country.

As Article VII, paragraph 2, does not constitute a legal basis for
such measures, these must be considered to be stricter domestic
measures under Article XIV, paragraph 1, sub-paragraph (a), of the
Convention.

The examples given in point 102., however, clearly demonstrate that
such measures are, both in practical terms and with respect to the
spirit of the Convention, necessary and that they should in fact be
taken by all Parties,

In order to allow a proper implementation of this approach, it will
be necessary that exporting and re-exporting countries either
indicate in their pre-Convention certificates the exact date of
acquisition or, at 1least, certify that the acquisition took place
before a certain date, i.e. the date of entry into force of the
Convention for the species involved in the importing country.

Proposal for Resolution

A draft resolution with recommendations on the above subjects is attached
to this document.

If it 1s adopted by the Conference of the Parties, it will revoke
Resolution Conf. 4.11
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Doc. 5.31
Annex

DRAFT RESOLUTION OF THE CONFERENCE OF THE PARTIES

Definition of the term "Pre-Convention Specimen”

RECALLING that Article VII, paragraph 2, of the Convention provides an
exemption from the requirements of Articles III, IV and V where a Management
Authority of the state of export or re-export is satisfied that a specimen was
acquired before the provisions of the Convention applied to that specimen and
issues a certificate to that effect;

NOTING that the implementation of that Article has given rise to serious
difficulties, both of a technical and of a more fundamental mature;

NOTING that Resolution Conf. 4.11, adopted at the fourth meeting of the
Conference of the Parties (Gaborone, 1983), only partly solved the issues it
addressed and did not address the remaining problems related to the exemption;

CONSCIOUS of the aims and spirit of the Convention;
RECOGNIZING the necessity for importing Parties to assume their own

responsibilities in the implementation of Article VII, paragraph 2, of the
Convention;

THE CONFERENCE OF THE PARTIES TO THE CONVENTION
DECIDES to revoke Resolution Conf. 4.11, adopted at its fourth meeting;
RECOMMENDS

a) that for the purposes of Article VII, paragraph 2, of the Convention, the
date on which a specimen is acquired be:

i) for specimens taken from the wild: the date of initial removal of live
or dead specimens from their habitat; and

i1) for parts and derivatives: the date of their introduction to personal
possession; ‘ , :

b) that the certificate referred to in Article VII, paragraph 2, only be
issued by a Management Authority of an exporting country where it 1is
satisfied that at the date on which a specimen was acquired:

- the species involved was not 1listed in one of the Convention
appendices; or :

- its country was not a Party to the Convention; or

- the specimen concerned was subject to a reservation entered by its
country with regard to the species involved;

c) that the certificate referred to 4in Article VII, paragraph 2, only be
issued by a Management Authority of a re-exporting country where it is
satisfied that at the date on which a specimen was acquired:
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d)

£)

g)

h)

1)

- the 'species 1involved was not listed in one of the Convention
appendices; or

= the country of origin was not a Party to the Convention; or

- the specimen concerned was subject to a reservation entered by the
country of origin with regard to the species involved, and that, in
addition, its own country:

- was not a Party to the Convention; or

- was treated as a state not a Party to the Convention with respect
to trade in the species concerned under Article XXIII, paragraph
3, of the Convention;

that a Management Authority of an importing country only recognize a
pre-Convention certificate issued by another Party state if the date of
acquisition of the specimen is anterior to the date at which the
Convention entered into force in its country for the specimen concerned;

that Parties which issue a pre-Convention certificate either indicate on
this certificate the precise date of acquisition of the specimen concerned
or certify that this specimen was acquired before a specific date;

that a specimen be not qualified for the Article VII, paragraph 2
exemption if neither of the dates referred to in e) can be determined;

that Parties do not accept pre-~Convention certificates wvhich have not been
issued in compliance with this Resolution;

that specimens which were acquired in compliance with the laws on the
protection of fauna and flora and before the date of entry into force of
the transfer of the species involved from one appendix to another be
treated as follows:

= 1in the case of a species uplisted, i.e. from Appendix III to II or I,
or. from Appendix II to I, the specimens concerned shall remain. subject
to the provisions applicable to them at the date of acquisition; and

= in the case of a species downlisted, i.e. from Appendix I to II or
II1, or where the species 1s deleted from the appendices, the
specimens concerned shall be subject to the provisions applicable to
them at the time of export, re-export or import; and

that export permits and re-export certificates issued for the specimens
referred to in the first indent of recommendation h) indicate the precise
date of acquisition of the specimens concerned; and

CALLS on Parties to take any necessary measures in order to prevent the undue
acquisition of specimens of a species between the date at which the Conference
of the Parties approves the inclusion of that species in Appendix I and the
date at which the inclusion takes effect.
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