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Seventy-fourth meeting of the Standing Committee 
Lyon (France), 7-11 March 2022 

INTRODUCTION FROM THE SEA 

1. This document has been submitted by the United States of America in relation to agenda item 51 
(Introduction from the Sea: Report of the Secretariat), to share with the Standing Committee and the 
Secretariat our suggested edits related to 10 questions most frequently asked on ‘CITES trade from the sea.* 

2. In Document SC74 Doc.51 the Secretariat presented the 10 questions most frequently asked by Parties 
when consulting about the implementation of the new listings of marine species and attempted to provide 
some responses on several of the challenges mentioned for the consideration of the Standing Committee. 

3. After reviewing the provided Secretariat suggested answers to the 10 questions most frequently asked, the 
United States has several concerns related to the responses which we believe merit bringing to the attention 
of the Committee for its consideration.  

4.  Suggested edits  

o Regarding Question 1. We believe the IFS certificate should be applied for and issued before 
the specimen has been caught, in order that all necessary findings can be made.  This ensures 
that when the findings cannot be made or can only be made subject to conditions, applicants 
can act accordingly and also reduces the risk of specimens being caught that do not meet CITES 
requirements.  However, in limited circumstances where opportunistic noncommercial sampling 
of the CITES specimen could not be reasonably foreseen, it may be possible that the IFS 
certificate can still be issued before the specimen is transported into the State or in-transit or 
transhipped through any Party. Accordingly, we would like to propose the following edits to 
paragraph 19 and 20 of SC74 Doc. 51 (shown below with text proposed for deletion in strikeout 
and proposed text for insertion underlined). 

19. The IFS certificate should be applied for and issued before the specimen has been 
caught, in order that all necessary findings can be made.  This ensures that when the 
findings cannot be made or can only be made subject to conditions, applicants can act 
accordingly.  However, in limited circumstances where opportunistic noncommercial 
sampling of the specimen could not be reasonably foreseen, the IFS certificate could be 
issued after the specimen has been caught as long as the specimen is not yet transported into 
the State or in-transit or transhipped through any Party. In those cases, the vessel would 
need to communicate the catch of specimens of CITES-listed species to the CITES 
Management Authority (MA) while still outside of national jurisdiction. The MA will then consult 
with the Scientific Authority (SA) on the NDF and if all the conditions in Article IV are fulfilled, the 
MA may issue the IFS certificate before the catch is landed. Parties would need to anticipate 
what would happen in an instance where the specimens are obtained in the high seas and a 
certificate is sought before the vessel enters territorial waters, but the SA deems the catch 
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unsustainable while the vessel is in transit between the high seas boundary and the port of 
landing. Presumably, the MA would not be able to issue a certificate and the specimen would be 
confiscated.  

 

20.  In the case of a species included in CITES Appendix I, there will most likely be binding 
fisheries measures in place prohibiting the capture of such species for commercial purposes. 
For introduction of biological samples of species in Appendix I for scientific purposes, the 
researcher/scientist should normally apply for the IFS certificate in advance of the take of the 
samples and the IFS certificate should be issued prior to the sampling operation. The Secretariat 
notes that there may be instances where benthic sampling was done on the high seas and 
CITES-listed specimens were obtained unexpectedly.  

o Regarding Question 4.  In the cases where harvest of a CITES-listed species is covered by 
only one Regional Fishery Management Organization (RFMO), or if a Party has national 
legislation prohibiting retention of a CITES-listed species, then the response is accurate. Yet, 
the response may not be correct in the in case where several RFMOs coordinate the 
management of a CITES-listed species.  For example, one RFMO may enact a retention ban 
for a CITES-listed shark or ray species, while the second RFMO coordinating management of 
that species may not.  In this case, a Party could authorize the trade in specimens of the CITES-
listed species if caught in accordance with the relevant measures.  Accordingly, we would like to 
propose the following edits to paragraph 24 of SC74 Doc. 51 (shown below with text proposed 
for deletion in strikeout and proposed text for insertion underlined). 

24. If a Party has adopted stricter domestic measures or is a member of an RFMO that prohibits 
the take of a species, those measures would prevail and no trade in that species should be 
authorized by that same Party as it would not be legally acquired and the MA could not make a 
Legal Acquisition Finding. However, other Parties to CITES that are not bound by such stricter 
measures may authorize trade in the species concerned.  Furthermore, if the management of 
a CITES-listed species is covered by several RFMOs, where one prohibits retention of the 
species and another does not, a Party may only authorize international trade in 
specimens of the species harvested in the RFMO Convention Area where permitted. The 
Secretariat understands that an RFMO requirement, just like CITES, will have national 
implementing legislation and requirements on its Parties/Members. For instance, if an RFMO 
bans is banning retention of a CITES-listed shark species, then, if one of the members of that 
RFMO wished to retain and trade, they would not be able to do so as they also could not make 
a LAF. Management Authorities are invited to verify if “participating territories” and “co-operating 
non-members” are also bound by specific RFMO conservation and management measures. 

o Regarding Question 5. We agree that if the catch of a CITES-listed species is illegal, then it 
cannot be legally acquired, and no CITES documents should be issued. However, we suggest 
a substantial revision of paragraph 26.  If a species is included in the CITES appendices, this 
does not mean that the fishery is regulated.  Rather, the international trade in the species is 
regulated.  Moreover, the term “IUU fishing” refers to vessels engaged in fishing activities that 
are illegal, unreported, and unregulated.  Therefore, we would like to propose clarifying edits to 
paragraph 26 in SC74 Doc 51 (shown below with text insertion underlined). 

26. For the four conditions outlined in paragraph 25 to be met, the specimens of CITES-
listed species cannot be illegal or unreported. Valid CITES documentation cannot 
authorize trade in specimens of CITES-listed species caught by vessels engaged in IUU 
fishing. 

o Regarding Question 6.  We oppose the recommendation in paragraphs 28-29 to explore the 
feasibility of having a register with the list of open registry States and territories, including vessels 
fishing for CITES-listed species. This would be a massive and expensive project, and the 
development and maintenance of such a list would require specialized expertise related to 
fishing vessel registration and ownership.  Moreover, there is no internationally recognized 
definition of flag-of-convenience, whether a flag State is “convenient” is a matter of interpretation, 
and an open registry may have a more commonly understood meaning than flag of convenience. 
It is not clear how this additional reporting would help ensure that flag States take responsibility 
for fishing vessels entitled to fly their flag and ensure that they do not engage in fishing or trade 
in species that is not compliant with CITES requirements.  Additionally, a vessel’s inclusion in 



SC74 Inf. 28 – p. 3 

such a registry would not necessarily be a reliable indicator of whether it is or is not engaged in 
trade or fishing in compliance with CITES requirements, as that is a fact-specific matter.  Finally, 
the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) Global Record is already an open 
and public registry of fishing vessels with IMO numbers.   

o Regarding Question 7. We believe the text in paragraphs 32-33 needs to be amended to make 
clear that all shipments in-transit or transshipped through a Party require CITES documents.  
The current text may incorrectly imply that a shipment in-transit or transhipped through a Party 
to a State that has entered a Reservation does not require CITES documents.  Therefore, we 
would like to propose clarifying edits to paragraph 32 and 33 in SC74 Doc 51 (shown below with 
text proposed for deletion shown in strikeout). 

32. The Secretariat advised customs officers that contacted the Secretariat with specific 
questions on how to deal with cases where CITES-listed specimens are declared to customs or 
detected during an inspection. In those cases, the customs officers should verify the presence 
of valid CITES documents. Depending on the State of introduction or the State of import of 
those specimens, they need to verify if that country had entered reservations. 

33. If the shipment does not have CITES documentation and the State has not entered a 
reservation, the specimens should be seized in accordance with procedures established in 
national legislation, and the Secretariat and the country of destination should be informed. As 
explained in question 1 above, the documents should be issued prior to the transit of the 
specimens and the argument that the documents are being requested upon arrival to the port is 
not admissible.   

o Regarding Question 8.  We believe the answer to this question should be amended at the 
beginning of paragraph 34 by adding a short clarification: “No, see question 7. If the shipment 
that is in transit or being transhipped through a Party does not have valid CITES 
documentation, then the specimens should be seized. The Convention stipulates . . .” 

o Regarding Question 10.  A small edit. In paragraph 37, we believe the word “applies” should 
be replaced with “may apply” 

Yes. The simplified procedures contained in Resolution Conf. 12.3 (Rev. CoP18) on Permits and 
certificates, section XIII, may apply applies to any species and specimen where trade is 
considered to have none or negligible impact on the conservation status of the species. See the 
CITES webpage on the CITES permit system at https://cites.org/eng/prog/Permit_system. 

 
 


